Βοτανικό Μουσείο Πατρών: Το μεγαλύτερο σε όλη την χώρα

Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΡΗΓΑΤΟΥ PHOTO ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ

Βρέχει πολύ. Είναι Τετάρτη μεσημέρι 16:00 μ.μ. Περπατάμε με την Γιώτα αρκετή ώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών μέχρι να φτάσουμε στο Τμήμα Βιολογίας. Έξω από την πόρτα του Βοτανικού Μουσείου, μας περιμένει ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών με γνωστικό αντικείμενο την «Βοτανική και Οικολογία» κ. Παναγιώτης Δημόπουλος. Στην είσοδο του Μουσείου, μας υποδέχτηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο, που διακρινόταν κάτω από την μάσκα της, η Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Βιολογίας Φυτών κ. Μαρία Πανίτσα μαζί με τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές κ. Άρη Ζωγραφίδη και κ. Ελένη Ηλιάδου.  

Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE

Τα μάτια μας έπεσαν πάνω στους κορυφαίους βοτανικούς που μελέτησαν την ελληνική χλωρίδα τον 19ο αιώνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μοναδικός Έλληνας Βοτανικός, θεμελιωτής της νεοελληνικής επιστημονικής φυτολογίας ο Θεόδωρος  Γεώργιος Ορφανίδης. Ο Ορφανίδης ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ελλάδα μελετώντας συστηματικά τη χλωρίδα και δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών του με το έργο «Flora Graeca Exsiccata».

Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE
Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE

Στον δεύτερη αίθουσα διακρίναμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με θεματικές την Ελλάδα που είναι μια μικρογραφία της γης, τους οικότοπους και την βιοποικιλότητα όπως και την χλωρίδα της χώρας. Το Βοτανικό Μουσείο διαφυλάσσει τις συλλογές φυτικού υλικού προς όφελος της επιστημονικής έρευνας και της κοινωνίας. Επίσης, συγκεντρώνει πρωτογενή στοιχεία για την απόκτηση και τη διεύρυνση των γνώσεων για την Ελληνική χλωρίδα.

Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE

Κατά την ξενάγησή μας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας κ. Δημόπουλος μας ενημέρωσε, ότι το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1973, ύστερα από πρωτοβουλία του τότε Καθηγητή της έδρας Βοτανικής και πρώτου Διευθυντή του κ. Φοίτου. Από τον Δεκέμβριο του 2018, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η μόνιμη θεματική έκθεση με τίτλο: «Ελληνική Χλωρίδα: ένα μοναδικό Φυσικό Κεφάλαιο». Aπό τον Ιανουάριο του 2019, το Βοτανικό Μουσείο είναι επισκέψιμο και δέχεται μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους Καθηγητές.

Στην επόμενη αίθουσα, είδαμε τον χώρο της επιστημονικής συλλογής. Εκεί, όπου κατηγοριοποιούνται τα αρχεία των φυτικών δειγμάτων. Η συλλογή αυτή είναι η μεγαλύτερη στην χώρα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται περισσότερα από 100.000-150.000 αποξηραμένα φυτικά δείγματα από τον 19ο αιώνα μέχρι και το 2021. Κατά την ξενάγησή μας, η κ. Πανίτσα επεσήμανε, ότι από το 2000 έως και το 2010 ανακαλύφθηκαν 180 νέα είδη φυτών, καθώς το 2020 προστέθηκαν 10 νέα είδη.

Στο βάθος διακρίναμε την αίθουσα διδασκαλίας και το εργαστήριο με τον εξοπλισμό των ερευνητών για την μελέτη των δειγμάτων. Στο εργαστήριο υπήρχαν πολλά στερεοσκόπια. Με αυτά παρατηρήσαμε πως οι ερευνητές βλέπουν με γυμνό μάτι τις λεπτομέρειες στα φυτικά δείγματα. Ενδεικτικά, οι μεταδιδακτορικοί φοιτητές μας έδειξαν δείγματα από διάφορες περιοχές της χώρας όπως τον Έβρο, την Λακωνία, την Σάμο, την Εύβοια.

Photo ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / PATRAS VOICE

Αξίζει να επισκεφτείς το βοτανικό μουσείο. Ένα μουσείο  που είναι γεμάτο από αγάπη για την Επιστήμη και το Περιβάλλον. Το έργο που παρέχει σε ερευνητές της Ελλάδας και του Εξωτερικού είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Σε μια εποχή μάλιστα που οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αμελητέες. Να σημειωθεί, ότι το εργαστήριο Βοτανικής με το Βοτανικό Μουσείο έχουν αναλάβει το βαρύνουσας σημασίας Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταγραφή των κυτταρολογικών δεδομένων όλων των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Τέλος, έχουν ορισθεί ως ένα από τα δύο κέντρα καταγραφής της χλωρίδας της Βαλκανικής, που θα αποτελέσει μέρος της καταγραφής της χλωρίδας της Ευρώπης και της Μεσογείου.

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ